divendres, 22 de febrer del 2013

HEM VISITAT L'AMBULATORI DE ROQUETES



Els alumnes de 3r hem anat a l’Ambulatori per conèixer millor una altra entitat del nostre barri.
Una infermera ens ha ensenyat les dependències del centre i ens ha respost les preguntes que portàvem preparades des de l’escola sobre el tema de la salut.
Vet aquí les nostres qüestions i respostes.
   RAVNEET: Està obert els caps de setmana? No. Els dissabtes estem de 9 a 14 hores. La resta del temps les persones han d’anar a l’hospital.
RAÜL: Quants nens vénen cada dia al CAP? Aproximadament cent nens i nenes.
SARA: Com se sap el que li passa a la gent, quan ve al CAP? Normalment la persona explica el que li passa, el metge li fa preguntes i, si cal, l’envia a fer-se unes proves.
HAJAR: Quanta gent treballa al CAP? 50 persones: Dones de neteja, administratius, infermeres, metges, ginecòlegs, traumatòlegs, etc.
PAULA: Perquè hi ha nens que tenen problemes? Cada persona és diferent a l’altra, tots som una mica especials, i tenim unes necessitats diferents: uns portem ulleres, d’altres audiòfons, etc.
JOSE: Perquè hi ha nens que tartamudegen? Els nens i les persones grans poden tenir un problema a les cordes vocals o a l’aparell fònic. Hi ha uns especialistes que ens ajuden a parlar millor, són els Logopedes.
HELEN: Com treballen al CAP? En primer lloc la persona és acollida a Recepció, on li prenen les dades i li pregunten què li passa, després va a la consulta d’infermeria o del metge.
NOELIA: En aquest CAP donen medicaments? Si la persona arriba amb febre o d’altres símptomes, de manera puntual li podem donar, però el normal és que el metge faci una recepta per la farmàcia.
MARTA: Què cal estudiar per ser metge? Agafeu estudiants? Per ser metge cal estudiar la carrera de Medicina que són 6 anys. Els estudiants vénen per fer pràctiques i aprendre una mica més.
LOLA: D’on vénen els medicaments que recomaneu? Quina composició tenen? Vénen dels laboratoris. Cada medicament serveix per curar unes coses, per això la composició és diferent.
ABDELAZIS: Quina és l’edat dels treballadors? Els treballadors del CAP tenen entre 35 i 50 anys.
JEAN PAUL: Es pot atendre qualsevol malaltia? Tota persona que ve al CAP és atesa, però hi ha coses que no es poden atendre aquí, per exemple una apendicitis. Quan la persona ha de ser operada o s’ha de fer proves més específiques ha d’anar a l’hospital.
JENNIFER CHICA: Quants metges treballen aquí? Treballen 12 metges. 3 pediatres, 1 dentista, 1 traumatòleg, 2 ginecòlegs i els metges de capçalera.
BRYAN: Quants habitants poden atendre? Aquí atenem a totes les persones del barri de Roquetes.
ARPINE: Perquè hi ha senyors i senyores que no hi poden sentir? L’oïda és un aparell complex on pot haver-hi alguna cosa que no funciona bé. Després d’un tractament pot ser se’l pot ajudar amb un petit mecanisme.
DANI P.: Quants anys portes treballant aquí? Treballo des dels 19 anys, però aquí porto 5 anys.
POL: Què es fa quan una persona no hi veu bé? L’oftalmòleg li fa una sèrie de proves. De vegades, amb uns cartells li fa llegir unes lletres o, si és un nen, unes fletxes. Això  ajuda al metge a valorar si cal millorar la visió amb unes ulleres.
DEME: Les pastilles són bones per la salut? Les pastilles són bones per curar malalties. Mai s’han de prendre si el metge no ho diu. Abans de prendre’n podem provar amb els remeis de l’àvia, que no ens hi farà cap mal.
 
SOFIA VICTORIA: Quina diferència hi ha amb els hospitals? Al CAP atenem persones amb malalties poc greus o sanes. Als Hospitals s’hi va quan és greu, si es necessita ingressar o per ser operat.
MARIA: Què cal prendre pel mal de cap? Hi ha tres solucions: ficar-se al llit i descansar tranquils, prendre Ibuprofeno o Paracetamol, però si no es passa cal anar al metge.
JENNIFER SALINAS: Com es fa per ser metge? Cal estudiar i aprendre molt durant 6 anys de carrera i 4 de pràctiques, però sempre s’ha d’estar al dia dels nous descobriments que es fan.
CHAIMAA: Si em fa mal l’orella què he de prendre? Es pot prendre Paracetamol, però no s’ha de posar res dins l’orella si no ho diu el metge.
ANDY: Quines vacunes es posen per anar a un altre país? Hi ha centres especialitzats que ens diuen quines vacunes cal posar segons el país que visitem. Sempre hem de guardar la targeta de vacunació.
SOFIA RODRÍGUEZ: Quins tipus de medicines hi ha? Els laboratoris en fan de molts tipus: xarops, pastilles, injeccions, esprais, pomades... També hi ha els remeis de l’àvia!
ANGEL: Quines diferències hi ha de vacunes? Cada tipus de vacuna serveix per una malaltia diferent.
RACHEL: Què hem de fer quan ens trenquem una cama? Ens fan una radiografia i després ens posen guix per unir els ossos.
ADELAIDE: Com es fa una vacuna? S’agafen virus vius o morts per fabricar-la. Segons el tipus de vacuna serveixen com un escut per la nostra salut.
NÚRIA: Com ve el càncer? No sabem perquè, però amb el càncer les cèl·lules es multipliquen malament.
Podem prevenir-lo fent vida sana. Actualment es curen molts tipus de càncer.
EMMA: Com es cura la hipotèrmia? Cal estar en un lloc calent, portar roba calenteta i d’abric.
HOPE: Què hem de fer per no tenir infecció d’orina? No aguantar-se el pipí, no portar massa temps el banyador mullat, netejar-se sempre de davant cap al darrera. Si tenim infecció cal antibiòtic i beure molt.
MOHAMED: Què hem de fer si tenim un atac de cor? S’han de fer unes maniobres de reanimació, però el més important és evitar tenir un atac portant una vida sana i fer exercici.
FAHAD: Com ho fan per mirar la vista? Ens ensenyen uns cartells amb lletres grans i petites. Segons les que podem veure ens posen ulleres.
ELOI: Com ens ve la varicel·la? Pot venir si estem amb alguna persona que ja la tingui, però a vegades ve sola i ens surten molts granets a la pell.
NAYARA: Què fem si hi ha una epidèmia de grip? Abans d’una epidèmia ens podem vacunar, però si ja tenim la grip cal descansar al llit un temps, tapar-se la boca quan tossim i després rentar-se les mans per evitar més contagis.
KIMI: Com es mor la gent? Ens morim quan el cor no funciona, com quan a una joguina se li acaben les piles.
JOEL: Perquè vàreu decidir fer-vos metges o infermeres? Perquè ens agrada cuidar la gent i solucionar els seus problemes de salut.
AMAL: Què hem de fer si tenim mal i l’ambulatori està tancat? Es pot anar a urgències a un altre centre obert.
MARCOS: Hi ha molts medicaments per curar la pneumònia? Sí, n’hi ha diferents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada